DRIE WORKSHOPS ARCHITECTUUR SCHETSEN

Buiten in de Ooijpolder op 26 juli, 2 en 16 augustus 2014,

zaterdagmiddagen van 14.00 uur tot 17.00 uur.

Iedereen is welkom. Er zijn geen niveaus in de zin van beginners of gevorderden.

Welke materialen kies je?

De materiaalkeuze is vrij. Je brengt mee waar je mee wilt werken.

Je kunt denken aan acryl- of olieverf op doek.

Inkt, houtskool, pastel of aquarel op papier.

Probeer zo groot mogelijk te werken, dus minimaal op een formaat van 50 x 65 cm (papier) of 50 x 50 cm (doek).

Bij een veldezel sta je te werken. Maar zittend op de grond of op een vissers- of klapstoeltje kun je ook prima werken met een plaat op schoot. Kies wat je prettig vindt en breng het mee.

Kleuren?

Misschien heb je al een eigen palet, maar voor het geval je een nieuwe aanschaf doet het volgende: Als je met kleur werkt kun je starten met vijf kleuren. Deze basis kleuren zijn in alle verfsoorten te verkrijgen. Met deze kleuren kun je in principe alle andere kleuren maken of mengen op het doek of het papier.

Geel: Citroengeel / lemon

Blauw: Ceruleum / 'hemelsblauw'/cyaan

Rood: Magenta

Zwart: Diverse keuzemogelijkheden. Zwart bestaat eigenlijk uit een mengsel van kleuren. Je kunt ook een hele donkere andere kleur nemen, zoals Indigo.

Wit: Titaan

Wat heb je verder nodig?

Inkt en aquarel:

Voor werken op aquarelpapier heb je een plaat nodig die als ondergrond dient. Heel dik papier bobbelt niet als het nat wordt. Het is afdoende om het met klemmetjes vast te zetten op de plaat. Dunner papier vraagt wat voorbereiding. Het is handig om van te voren het aquarelpapier op te spannen, zodat je meteen aan de slag kunt met schilderen tijdens de workshop. Onderstaande link maakt verbinding met een filmpje dat een mooie demonstratie geeft van het opspannen van papier op een dunne (6-8mm) plaat triplex.

klik hier voor het opspannen van aquarelpapier

Nodig: Een schone spons om het aquarelpapier te bevochtigen. Papier-tape om de randen van het natte papier op de plaat te plakken. Als het papier daarna droogt trekt het papier strak. Grote fles water én grote pot of beker om je kwasten te reinigen. Lege fles met dop om het afvalwater in te bewaren. (ik zorg voor een trechtertje) Een of meerdere bakjes om de inkt in te gieten. Of een bordje om de verf te verdunnen. Voor aquarel en inkt gebruik je zachte en verfijnde kwasten met veel haren, waarmee de verf goed te verdelen is. Een katoenen doek, tod of stuk oud laken, om je kwasten en ander materiaal te drogen.

Acrylverf en olieverf:

Nodig: Grote fles water (terpentine bij olieverf) én grote pot of beker om je kwasten te reinigen. Lege fles met dop om het afvalwater (terpentine bij olieverf. Dit is chemisch afval) in te bewaren en mee terug te nemen naar huis. (ik zorg voor een trechtertje) Eventueel een bord om de basiskleuren op aan te brengen. Met olieverf en acryl kun je plastisch werken. Dat wil zeggen dat je niet gebonden bent aan het werken met een kwast. Alles is werkbaar. Een spons, een tak, een lepel, spatel, een plamuurmes, en je vingers. Een katoenen doek, tod of stuk oud laken, om je kwasten en ander materiaal te drogen.

Kwaliteit doek:

Een linnen doek is kant en klaar verkrijgbaar, maar is ook zelf te maken. Kijk voor een voorbeeld op klik hier voor het opspannen van een schildersdoek

Als je een linnen doek koopt, let op dat de houten randen van het frame aan de voorzijde van het doek tijdens het schilderen zichtbaar kunnen worden. Als je er met een kwast verf overheen gaat ontstaat er een ongewenste richel. Om dat te voorkomen kun je aan de achterzijde enkele lagen krantenpapier aanbrengen tussen het hout en het doek. Er zijn doeken verkrijgbaar waarbij aan de voorkant slechts een smal buitenrandje, van een aantal millimeters, van het frame voelbaar is. Dat laat de minste tekening achter op het schilderij. (V&D had ze in de aanbieding).

Houtskool en pastel:

Dit zijn droge materialen. Werkt goed met tamelijk ruw papier. Je hebt alleen een plaat en minimaal een tweetal klemmetjes nodig om het papier vast te zetten. Papier kun je vervoeren in een brede pvc buis of kartonnen koker. Neem hairspray of fixeerspray mee om de tekening te bevestigen op het papier.

Wat kun je van mij verwachten?

Ik organiseer de workshops, zoek de locaties uit, verzorg de communicatie, publicatie en de mailing, zet koffie en thee. Aan het begin van de workshop verzorg ik een kort kijk- en schetsexperiment om de waarneming in de ontspan-modus te krijgen. Het benodigde papier voor deze korte oefening is bij de prijs inbegrepen. Daarna werk je met je eigen spullen en ben ik beschikbaar om met je mee te kijken. Ik geef aanwijzingen waar nodig of gevraagd.

Overig

De exacte locatie gegevens stuur ik je uiterlijk vrijdagavond toe. De werkplek hangt mede af van het aantal deelnemers en het weer.

Als je met de auto komt kun je parkeren in de buurt van de werklocatie. Maar fietsen is zeker ook een optie (voor 6,- euro retour neem je je eigen fiets mee op de trein, materialen incluis.) Reken op een half uur fietsen vanaf station Nijmegen.

Betalen*: 30,- euro. Graag contant tijdens de workshop. Na afloop ontvang je per e-mail een betalingsbevestiging.

Als er vragen zijn ben ik bereikbaar: 06 20 49 15 87

Zomerse groet! Brigitte van Bakel

* N.B. Als je je opgeeft is de betaling verschuldigd, ook als je niet komt opdagen.