De boeren zijn de pioniers van een nieuw landschap. Aanknopingspunt is het maken van nieuw land en de bescherming tegen het wassende water op architectonische wijze tot uitdrukking te brengen in het landschap.

Het voorstel is daarom de reeks terpen flink op te hogen, zodat deze als samenhangend ensemble duidelijk aanwezig is in het landschap. Zowel vanaf de oude dijk als vanaf de nieuwe dijk zijn de terpen waarneembaar als terp. De terpen zelf bepalen nu het aanzicht, in zomer en winter, ook als de omringende essen kaal zijn.

In plaats van woningen en bedrijfsgebouwen op de terp te plaatsen worden ze in de terp opgenomen en uitgehold. Boerenbedrijven en terpen worden een geheel: De terperij. De boer, van oudsher verbonden met het landschap, de aarde en de kosmos, gaat opnieuw een duurzame verbinding aan met de elementen. De boerenwoning wordt een sieraad op zijn terperij, een kleine broche op een grote jurk: de muze van zijn bedrijf.

De terperij is tevens een verwijzing naar de oeroude traditie het wonen en alle activiteiten die bij het boeren horen in een natuurlijke kringloop onder een dak te hebben. Daar zijn de traditionele stolpboerderijen, ontstaan uit een verhoging van het landschap met hooiopslag en daaromheen op licht, lucht, en warmte georiënteerde woon- en bedrijfsfuncties, voorbeelden van.

De terperij is functioneel en met bedrijfskundig inzicht praktisch in te richten. Wat plaats, maat en schaal betreft zijn de gebouwen en de niet-gebouwen binnen de kaders van het Inpassingsplan van de Provincie Noord-Brabant eenvoudig en zonder verlies van beeldkwaliteit aanpasbaar aan de behoefte van elk individueel bedrijf.