Verbeelding omvat vrij werk. Dat wil zeggen niet in opdracht gemaakt of projectgebonden en meestal zonder vooropgezette doelstelling. Hiermee geef ik als het ware een kijkje in een reservoir van ervaringen. De tekeningen, collages en schetsen zijn bij elkaar een kleine hoeveelheid neerslag van alles wat gezien en beleefd is.

De wijze van maken komt sterk overeen met hoe ik met ontwerpen voor gebouwen omga. Het is steeds opnieuw kijken naar wat ik aantref en er een dialoog mee aangaan. Dan weet je van te voren niet wat er uit komt. Er zijn stuurmomenten, gerichte activiteiten, maar ook dingen die gewoon binnenvallen en die ik alleen maar op hoef te vangen. Dat is ruimte maken voor de verbeelding.

Een verschil met het maken van gebouwen is dat ik bij gebouwen niet de uitvoerende partij ben. Dat doen anderen en ik communiceer daar veelvuldig over. Een bouwtekening is eigenlijk niet meer of minder dan een communicatiemiddel. Als de uitvoering van start gaat wordt het pas echt avontuurlijk. Dan zijn alle stromen van materialen, tekeningen en menselijke handelingen voorwerpen van ontwerp. Daarvoor zijn weer andere technieken nodig.

Veel kijkplezier!

Brigitte van Bakel

Slideshow
Aantekening
Slideshow
Verbeelding
Slideshow
Pose
Slideshow
Beelden
Slideshow
Bericht
Slideshow
Weefsel