Een tweede Hollandse brug
tussen Noord-Holland en Flevoland(Bekijk de perspectieven)

Nijmegen, 19 januari 2009
Carry van Weert

'Retour Holland'. Dat is de titel die Brigitte van Bakel (Isis Architectuur) aan haar ontwerp voor de nieuwe Hollandse Brug heeft gegeven. Rijkswaterstaat heeft uit 72 inzendingen het ontwerp van Van Bakel genomineerd bij de beste. Van Bakel werkte samen met Wagemaker, adviesbureau voor bouwconstructies.


De Hollandse Brug is de belangrijkste verbinding tussen Noord-Holland enerzijds en de Flevopolder en het achterland anderzijds. Duizenden forensen staan dagelijks in de file op deze brug. Reden voor Rijkswaterstaat om een prijsvraag uit te schrijven voor het beste ontwerp dat de uitbreiding van de Hollandse Brug tot een 'beleefbare' overgang maakt van oud naar nieuw.
De bestaande brug, die nu de enige verkeersader vormt, wordt straks een éénrichtingsweg voor snel verkeer van Almere naar Amsterdam. De uitbreiding van de brug brengt het snelle verkeer vanuit de andere richting naar de overkant.
De brug van het oude Holland naar Almere Poort en Flevoland moet volgens Rijkswaterstaat de overgang tussen de twee verschillende werelden markeren en tot een voelbare verandering maken.


Brigitte van Bakel heeft aan deze opgave een gewaagde interpretatie gegeven: met de auto van Amsterdam naar Almere wordt straks een belevenis!
De architect koos echter nadrukkelijk niet voor een ontwerp dat het moet hebben van 'toeters en bellen'. De infrastructuur bij de Hollandse brug en de toekomstige Almere Poort, bieden volgens de architect al genoeg visueel spektakel.
De toegevoegde waarde van haar ontwerp zit dan ook in de sterke, ingetogen plastische vorm en bovenal in de wijze waarop de automobilist vanaf de brug het landschap beleeft.
De kracht van het ontwerp zit in de hoogte. Op maar liefst dertig meter hoogte geeft het oude land bij Muiderberg in een dramatisch gebaar de brug weg, om met een spannende boog bijna anderhalve kilometer verder op het nieuwe land neer te dalen.
De automobilist beleeft de hoogte vanuit een ander perspectief. Hij wordt na vertrek uit Amsterdam over de boomkruinen heen getild en kan het landschap richting Almere van boven benaderen en zien veranderen.
De hoogte blijkt ook de sleutel tot andere mogelijkheden. Zo wordt door de enorme overspanning een kwetsbaar ecologisch gebied gespaard en dient het overdekte strand bij Almere meerdere toeristische doelen.


Van Bakel heeft een spannende en trotse brug ontworpen die een ode brengt aan de geschiedenis van het land en het water.
Nooit gedacht dat een 'enkele reis' Almere zo mooi kon zijn.